Lezen en Spelling

Hoe komt het dat mijn kind nog steeds niet goed kan lezen?

Heb je (nog) steeds moeite met de spelling?

Lees je (te) traag en beleef je weinig plezier aan het lezen?

Vind je het lastig om studieteksten te lezen en samen te vatten?

Vind je werkstukken maken een ramp?

Indien leesproblemen hardnekkig blijven en er zijn geen andere leerproblemen, dan is er mogelijk sprake van dyslexie

Bij Zelf-ver-standig is het mogelijk om een screeningsonderzoek te doen of een uitgebreid dyslexie-onderzoek, zowel bij kinderen en jongeren en bij (jong) volwassenen!. Indien het onderzoek uitwijst dat er sprake is van dyslectische kenmerken, dan is er de mogelijkheid om een dyslexie-verklaring aan te vragen. Hiervoor heeft Zelf-ver-standig afspraken gemaakt met een GZ-psycholoog (De GZ-psycholoog is gemachtigd om een dyslexie-verklaring af te geven).

Dyslexie bij (jong) volwassenen

Misschien is er bij jou wel sprake van dyslexie? 

Pas de laatste 10 tot 15 jaar is er veel aandacht voor dyslexie op school. Daarvoor was er minder over bekend en dacht men bijvoorbeeld dat de lees- en spellingproblemen met intelligentie samenhing. Gelukkig is nu duidelijk dat dyslexie een stoornis is die niets te maken heeft met intelligentie. De kinderen van toen zijn nu echter (jong) volwassen en kunnen zich afvragen of de lees- en spellingproblemen misschien wel met dyslexie te maken hebben?

Wat is dyslexie?

Dyslexie is een stoornis die gekenmerkt wordt door een hardnekkig probleem met het aanleren en het accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/of het spellen op woordniveau (www.stichtingdyslexienederland.nl)

Kan ik daarop getest worden?

Tot voor kort was het lastig om dyslexie bij (jong) volwassenen goed vast te stellen. Sinds het najaar van 2012 is hier verandering in gekomen. De universiteit van Amsterdam en Hogeschool Lessius in Antwerpen hebben een speciale test ontwikkeld voor leerlingen in het voortgezet onderwijs, studenten in het hoger onderwijs en volwassenen in de werksituatie: de ‘IDAA 15+’. Met behulp van dit instrument worden verschillende aspecten van lezen en spellen onderzocht en is het een betrouwbaar diagnostisch instrument om dyslexie vast te stellen (naast een uitgebreid vraaggesprek met de orthopedagoog).

Waar kan ik mij laten testen?

Zelf-ver-standig, praktijk voor orthopedagogiek is gespecialiseerd in dyslexie onderzoek bij kinderen en jongeren. Dit onderzoek is nu ook uitgebreid naar (jong) volwassenen middels de IDAA 15+.

Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden!

Contactinformatie
  • Zelf-Ver-Standig
  • Polstraat 1a
  • 7121 DH Aalten
  • 06 128 38 219
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • KvK nr: 53305566
Volg ons: