Rekenproblemen

Moeite met rekenen     

Bij de meeste kinderen verloopt de ontwikkeling van rekenwiskundige kennis en vaardigheden geleidelijk en vrijwel ongemerkt. Als er in deze ontwikkeling ernstige problemen ontstaan of zelfs stilstand optreedt, dan is het belangrijk om dit tijdig te signaleren en adequate hulp te geven.

Welke hulp kan Zelf-ver-standig bieden bij reken- en/of wiskunde problemen?                                               

Samen met ouders en kind/jongere proberen we helder te krijgen wat precies het probleem is bij het rekenen of wiskunde. Informatie van de ouders en van school is daarbij van groot belang. Indien nodig, wordt aanvullend onderzoek gedaan om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van het rekenprobleem, maar ook vooral van de sterke kanten van jou of van uw kind. Naar aanleiding hiervan wordt er een advies gegeven en kan gerichte hulp worden ingezet op school, thuis of bij Zelf-ver-standig.

Hulp door Zelf-ver-standig wordt o.a. geboden door te werken met de methode Startrekenen, zowel in boekvorm als online. Online kan ook de Rekentuin ingezet worden. Het voordeel van de Rekentuin is dat het ook gekoppeld is aan de leerdoelen en daar gericht mee geoefend kan worden. De begeleiding wordt hierop afgestemd. 

Achtergrond informatie: 

Hoe ontstaan rekenproblemen?                                                                                                   

Een viertal knelpunten bij kinderen met rekenproblemen zijn:

1. Bij kinderen met rekenproblemen kan het vaak voorkomen dat ze een eenvoudige som na veel oefenen misschien wel kunnen oplossen, maar dat ze eigenlijk niet goed weten wat ze aan het doen zijn. Het antwoord van 3x4 kunnen ze wel geven, maar op de vraag wanneer je deze som nou nodig hebt in het dagelijks leven (denk aan een terras betegelen), blijven ze het antwoord schuldig. Veel kinderen met rekenproblemen vinden het moeilijk om deze ‘vertaalslag’ te maken, terwijl dit erg belangrijk is om meer rekenbegrip te ontwikkelen.

2. Omdat rekenzwakke kinderen vaak niet terug kunnen grijpen op inzicht van de som, nemen ze het zekere voor het onzekere en blijven ze doorgaan met ‘tellen’. Kinderen die hardnekkig blijven tellen komen niet tot echt rekenen. Ze beheersen de basisbewerkingen onvoldoende en hebben daardoor ook problemen met het leren van de tafels en het uitvoeren van complexere bewerkingen.

3. Om vlot te leren rekenen moet er veel worden geoefend, automatiseren en memoriseren van kennis. Hiervoor gebruiken we het werkgeheugen en het langetermijngeheugen. Problemen bij het automatiseren kunnen ontstaan door overbelasting van het werkgeheugen, waardoor kennis niet goed wordt opgeslagen in het langetermijngeheugen. Als een rekensom dan complexer wordt dan raken rekenzwakke kinderen de weg kwijt omdat het werkgeheugen sneller overbelast raakt.

4. Rekenzwakke kinderen komen nauwelijks toe aan het toepassen van verworven kennis en vaardigheden in de dagelijkse situatie. Ze vinden het moeilijk om een rekenprobleem in stappen op te lossen en komen daar tijdens de rekenles ook nauwelijks aan toe. Negatieve rekenervaringen kunnen makkelijk uitmonden in faalangst. Rekenzwakke kinderen ervaren stress als zij ‘het steeds weer niet kunnen’. Dit geldt met name als zij voortdurend worden geconfronteerd met opdrachten waarbij het accent ligt op het technisch oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Dit belemmert de ontwikkeling van het strategisch denken en handelen bij complexere berekeningen.

Contactinformatie
  • Zelf-Ver-Standig
  • Polstraat 1a
  • 7121 DH Aalten
  • 06 128 38 219
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • KvK nr: 53305566
Volg ons: